Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Coaching voor (aanstaande) ouders

Je bent net zwanger en je hoort van veel mensen over de roze wolk. Toch ervaar jij het anders. Die roze wolk is niet altijd roze, maar soms of vaak grijs of zelfs heel erg zwart. En dat terwijl het toch 'zo hoort' dat je blij bent. Want, je was heel snel zwanger en er zijn genoeg mensen waarbij dat niet zo gemakkelijk gaat. Of je hebt ontzettend veel moeite gedaan om zwanger te worden, en nu het eenmaal zover is, kun je er niet van genieten.
 

Of je bent net ouder geworden en het ouderschap valt je behoorlijk zwaar. Waar is de gebruiksaanwijzing?

Coaching tijdens jouw zwangerschap

Je bent zwanger en toch niet helemaal blijk. Het kan heel eenzaam voelen als je je niet zo blij voelt als dat je had gehoopt of verwacht toen je die positieve test in je handen had. Of als je veel last hebt van kwaaltjes en onzekerheid tijdens je zwangerschap. En dat doet niets af aan het feit dat je heel gelukkig bent met je zwangerschap. Je bent heel blij dat je zwanger bent, maar toch:

 • het lukt niet (of bijna niet) om ervan te genieten;
 • je hebt voortdurend last van kwaaltjes;
 • je maakt je zorgen over of je wel een goede ouder zult zijn;
 • je bent bezorgd over de gezondheid van je kindje.

Er komt veel op je af tijdens een (prille) zwangerschap. En het is dan ook heel logisch en begrijpelijk dat je af en toe onzeker bent. Jouw lijf verandert, je krijgt een andere rol en ook de relatie met je partner verandert. 

Je kunt je behoorlijk onzeker of gespannen voelen. En ook al weet je dat al dat gepieker niet handig is, het lukt je maar niet om echt blij te zijn of om het gepieker te stoppen. Dat levert slapeloze nachten en ook dat is niet goed voor de baby. 

Je bent niet de enige die zich suf piekert over de zwangerschap, het aanstaande ouderschap en of je het allemaal wel goed doet. Het is heel logisch dat al die veranderingen invloed hebben op hoe jij je voelt. Bespreek jouw zorgen vooral met je verloskundige of met andere (aanstaande) moeders om je heen. Mocht dat niet voldoende zijn of merk je dat je je toch wel heel veel zorgen maakt, neem dan gerust contact op. 

Coaching voor jonge ouders

En dan is je baby geboren en loopt het anders dan je had verwacht. Je wist van tevoren niet precies wat je kon verwachten, maar je had voldoende gelezen en gehoord om je voor te bereiden op de komst van jouw kleintje. Je weet wel dat de meeste kinderen zich niet volgens "het boekje" gedragen. Toch ervaar jij sinds de geboorte van jouw kindje dat het allemaal een stuk zwaarder is dan je had gedacht. Er is geen gebruiksaanwijzing die past bij jouw kind. En iedereen roept maar dat je er van moet genieten 'want voor je het weet zijn ze groot!'.

Problemen waar je als jonge ouder mee te maken kunt hebben:

 • je kindje huilt veel;
 • je baby of jonge kind heeft moeite met in- en/of doorslapen;
 • er zijn problemen op het gebied van borstvoeding (kijk ook eens op de site van La Leche League);
 • je hebt een kindje waarbij het net even anders gaat dan ‘gebruikelijk’;
 • je kindje heeft last van (verborgen) reflux of andere medische problemen;
 • je voelt je onbegrepen omdat je het ouderschap zwaarder vindt dan je vooraf had gedacht;
 • je twijfelt over wat je belangrijk vindt in de opvoeding;
 • je weet juist heel goed wat je belangrijk vindt in de opvoeding, maar je wordt onzeker door de mening van anderen;
 • je twijfelt of je een goede ouder bent;
 • je baby heeft last van voedselallergieën;

Het lukt je maar niet om te genieten. En ook alle adviezen over dat je 'goed voor jezelf moet zorgen' kunnen je gestolen worden. Je hebt geen idee hoe je het allemaal moet doen.

"Ik had nooit gedacht dat het ouderschap zo zwaar kon zijn"

Problemen waar jonge ouders mee te maken hebben

Samen met de geboorte van een kindje, krijg je ook volop (tegenstrijdige en vaak goed bedoelde, maar soms ook nutteloze) adviezen. En dat is nou net iets waar je als pasgeboren ouder geen behoefte aan hebt. Als je iets wilt weten, vraag je het wel.

En als het niet gaat zoals je had gehoopt en aan alles voelt dat er iets aan de hand is met jouw kindje? Dan kun je je soms behoorlijk wanhopig of onzeker voelen. Ik herinner me van de periode waarin mijn zoontje veel last had van verborgen reflux, dat ik me door bijna niemand begrepen voelde. Niet door mijn omgeving en niet door professionals. En naast al het verdriet en de onmacht die ik voelde voor mijn zoontje, liep ik regelmatig tegen muren aan. 

Herken jij deze problemen:

 • je voelt je niet serieus genomen (ook niet door professionals);
 • je wordt van het kastje naar de muur gestuurd;
 • je krijgt 1001 goedbedoelde tips en adviezen;
 • terwijl je alles, maar dan ook echt alles al hebt geprobeerd.


Weet dan dat je niet alleen bent, ook al voelt dat soms wel zo. En weet dat er een luisterend oor voor jou beschikbaar is. 

Ons zoontje huilde heel veel in zijn babytijd. Hij had 1 manier van huilen, dat was krijsen. En dat gekrijs ging door merg en been. Daarbij was hij in de eerste weken vooral heel erg wakker en alert (terwijl baby's dan vooral horen te slapen)

In de zoektocht die volgde, hebben we van alles geprobeerd. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het geprobeerd. En was dat niet eens het ergste. Ja, ik was radeloos en ik voelde me ontzettend eenzaam en verdrietig. En gelukkig hadden wij als partners veel steun aan elkaar.

Maar het ergste vond ik dat bijna niemand het écht leek te begrijpen. Ik werd moe van alle ongevraagde adviezen, ook al weet ik dat iedereen het goed bedoelde. Ik had behoefte aan steun, aan praktische steun en aan emotionele steun.

In mijn persoonlijke zoektocht naar steun en herkenning kwam ik via verschillende forums in contact met moeders. Moeders die stuk voor stuk met dezelfde problemen rondliepen als ik. En de grootste eenzaamheid van deze moeders (ouders) zat hem vaak in het (on)begrip van de omgeving. 
Vanuit het lezen van de berichten, en vanuit mijn eigen gevoelens vond ik het nodig om een plek te creëren waar jonge ouders terecht kunnen met hun zorgen, problemen of gevoelens. 

Contact

Heb jij de behoefte aan steun, aan een luisterend oor en aan iemand die samen met jou ruimte maakt voor gevoelens van verdriet, boosheid en eenzaamheid? Wil jij ontdekken waar jouw kracht ligt en hoe je weer zelf kunt opladen? Of wil je met andere ouders praten over wat je ervaart in het ouderschap?

Neem dan vooral contact met me op. Ook een gratis kennismakingssessie van 20 minuten is mogelijk. 

 • Je leert kijken naar jouw eigen wensen en behoeften in combinatie met je opgroeiende kind;
 • Je leert weer vertrouwen op je eigen gevoel en instincten;
 • Je leert hoe je op een vriendelijke en effectieve manier je grenzen kan aangeven.

Wil je meer lezen over mijn eigen persoonlijke ervaring met een baby met reflux? Lees dan hier mijn blog.