Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

De roze wolk is niet roze

Je bent net zwanger en je hoort van veel mensen over de roze wolk. Toch ervaar jij het anders. Die roze wolk is niet altijd roze, maar soms of vaak grijs of zelfs heel erg zwart. En dat terwijl het toch 'zo hoort' dat je blij bent. Want, je was heel snel zwanger en er zijn genoeg mensen waarbij dat niet zo gemakkelijk gaat. Of je hebt ontzettend veel moeite gedaan om zwanger te worden, en nu het eenmaal zover is, kun je er niet van genieten.
 

Zwanger

Het kan heel eenzaam voelen als je je niet zo blij voelt als dat je had gehoopt of verwacht. Of als je veel last hebt van kwaaltjes en onzekerheid tijdens je zwangerschap. En dat doet niets af aan het feit dat je heel gelukkig bent met je zwangerschap.Je bent heel blij dat je zwanger bent, maar toch:

 • het lukt niet (of bijna niet) om ervan te genieten;
 • je hebt voortdurend last van kwaaltjes;
 • je maakt je zorgen over of je wel een goede ouder zult zijn;
 • je bent bezorgd over de gezondheid van je kindje.

Er komt veel op je af tijdens een (prille) zwangerschap. En het is dan ook heel logisch en begrijpelijk dat je af en toe onzeker bent. Jouw lijf verandert, je krijgt een andere rol en ook de relatie met je partner verandert. 

Toch kun je je soms behoorlijk onzeker of gespannen voelen. Je weet dat al dat gepieker niet handig is, en het lukt je maar niet om echt blij te zijn.

Je bent niet de enige die zich suf piekert over de zwangerschap, het aanstaande ouderschap en of je het allemaal wel goed doet. Heb je de behoefte om jouw zorgen en onzekerheden te bespreken? Neem dan gerust contact op.

Van zwangerschap naar ouderschap

En dan is je baby geboren en loopt het anders dan je had verwacht. Je wist van tevoren niet precies wat je kon verwachten, maar je had voldoende gelezen en gehoord om je voor te bereiden op de komst van jouw kleintje. Je weet wel dat de meeste kinderen zich niet volgens "het boekje" gedragen. Toch ervaar jij sinds de geboorte van jouw kindje dat het allemaal een stuk zwaarder is dan je had gedacht. Er is geen gebruiksaanwijzing die past bij jouw kind. En iedereen roept maar dat je er van moet genieten 'want voor je het weet zijn ze groot!'.

Het lukt je maar niet om te genieten. En ook alle adviezen over dat je 'goed voor jezelf moet zorgen' kunnen je gestolen worden. Je hebt geen idee hoe je het allemaal moet doen.

"Ik had nooit gedacht dat het ouderschap zo zwaar kon zijn"

Het gaat anders dan je had gehoopt

 • je kindje huilt veel, eet slecht of slaapt slecht;
 • je hebt een kindje waarbij het net even anders gaat dan ‘gebruikelijk’;
 • je kindje heeft last van (verborgen) reflux of andere medische problemen;
 • je voelt je onbegrepen omdat je het ouderschap zwaarder vindt dan je vooraf had gedacht;
 • je twijfelt over wat je belangrijk vindt in de opvoeding;
 • je weet juist heel goed wat je belangrijk vindt in de opvoeding, maar je wordt onzeker door de mening van anderen;
 • je twijfelt of je een goede ouder bent;
 • jij en je partner zitten niet op 1 lijn wat betreft de opvoeding.

Ongevraagde adviezen

Samen met de geboorte van een kindje, krijg je ook volop (tegenstrijdige en vaak goed bedoelde, maar soms ook nutteloze) adviezen. En dat is nou net iets waar je als pasgeboren ouder geen behoefte aan hebt. Als je iets wilt weten, vraag je het wel.

En dan gaat het niet zoals je had gehoopt. Je voelt aan alles dat er iets is met je kindje. Je weet alleen niet wat, en niemand anders kan je dat vertellen:

 • je voelt je niet serieus genomen (ook niet door professionals)
 • je wordt van het kastje naar de muur gestuurd
 • je krijgt 1001 goedbedoelde tips en adviezen
 • terwijl je alles, maar dan ook echt alles al hebt geprobeerd.


En dat maakt dat jij je ontzettend eenzaam en onbegrepen voelt.

Maar lieve vader of moeder, je bent niet alleen! Echt niet!

Ons zoontje huilde heel veel in zijn babytijd. Hij had 1 manier van huilen, dat was krijsen. En dat gekrijs ging door merg en been. Daarbij was hij in de eerste weken vooral heel erg wakker en alert (terwijl baby's dan vooral horen te slapen)

In de zoektocht die volgde, hebben we van alles geprobeerd. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het geprobeerd. En was dat niet eens het ergste. Ja, ik was radeloos en ik voelde me ontzettend eenzaam en verdrietig. Gelukkig hadden wij als partners veel steun aan elkaar en uiteraard hoopten we met alles wat we probeerden dat ons zoontje beter in zijn vel zou zitten.

Het ergste vond ik dat bijna niemand het écht leek te begrijpen. Ik werd moe van alle ongevraagde adviezen, ook al weet ik dat iedereen het goed bedoelde. Ik had behoefte aan steun, aan praktische steun en aan emotionele steun.

En in mijn zoektocht ontdekte ik op diverse forums dat er veel (vooral) moeders waren die met exact dezelfde problemen liepen als ik. En de grootste eenzaamheid van deze ouders zat hem vaak in het (on)begrip van de omgeving.

Vanuit het lezen van die berichten en door mijn eigen gevoelens ontstond mijn drive om iets te ontwikkelen voor deze groep ouders. Omdat het zo belangrijk is dat jonge ouders zich gesteund voelen. En juist de ouders waarbij het allemaal niet 'vanzelf' gaat.

Je bent niet alleen!

Wil je ontdekken waar jouw kracht ligt in het ouderschap? Heb jij behoefte om (samen met andere ouders) te praten over wat je ervaart in het ouderschap? Een plek waar jouw boosheid, verdriet en eenzaamheid er mogen zijn?

Je leert kijken naar jouw eigen wensen en behoeften in combinatie met je opgroeiende kind;

 • Je leert vertrouwen op je eigen gevoel en instincten;
 • Je leert hoe je op een vriendelijke en effectieve manier je grenzen kan aangeven.

Jij verdient het om gehoord te worden. Neem contact op voor een vrijblijvende (bel)afspraak.

Wil je meer lezen over mijn eigen persoonlijke ervaring met een baby met reflux? Lees dan hier mijn blog.

Een individuele afspraak duurt 90 minuten en daarvoor betaal jij € 59,50. Heb je meerdere thema's of vragen, dan bied ik ook trajecten aan.

Lukt het niet om een afspraak te maken, maar wil je wel graag begeleiding? Dan kunnen we een online afspraak maken. De mogelijkheden en tarieven hiervoor kun je vinden op de pagina tarieven.