Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Mijn ouder heeft een psychische aandoening

Het valt voor kinderen en jongeren niet mee om op te groeien in een gezin waar één van de ouders (of allebei) een psychische aandoening/ psychiatrische stoornis heeft of waar sprake is van verslaving of van geldproblemen. De ouder is emotioneel niet (altijd) beschikbaar of is erg wispelturig (ambivalent) in zijn/ haar gedrag. Maar wat nou als je al volwassen bent, en je hebt er nog steeds last van dat jouw ouders (of één van hen) - vroeger - een psychische of psychiatrische stoornis hadden of hebben. Of dat één van je ouders verslaafd is (geweest).

Ten eerste, dat is heel begrijpelijk. Want het is niet niks als één van jouw ouders, of allebei last heeft van psychische problemen of een verslaving. Je leert al heel jong om je aan te passen en je leert al heel jong dat jouw behoeften minder belangrijk zijn of lijken dan die van je ouder.

Jij voelt je onbegrepen

Het is voor anderen vaak erg moeilijk om te begrijpen hoe jij je voelt. Zeker als mensen niet weten hoe het is om een ouder met psychische problemen te hebben. Het kan zijn dat je je regelmatig niet gehoord of begrepen voelt. Mensen zeggen al gauw dat je ouders vast hun best hebben gedaan en dat iedere ouder het beste doet wat hij of zij kan. Of ze begrijpen niet waarom je je zo verantwoordelijk of schuldig voelt.

En weet je, je ouders hebben hun best gedaan. Ongetwijfeld. Want iedere ouder wil dat zijn of haar kind gelukkig is. En toch kan het zijn, dat dat niet genoeg is geweest voor jou. Dat je veel meer nodig had, dan je ouders je op dat moment konden geven. Dat is heel verdrietig. En pijnlijk, en eenzaam. En daar mag je boos, teleurgesteld en verdrietig over zijn.

"Als iemand aan me vraagt hoe ik me voel, zeg ik vaak dat het goed gaat (ook als dat eigenlijk niet waar is)"

Is het normaal wat ik voel?

Ja! Het is heel normaal dat jij voelt wat je voelt. Op latere leeftijd hebben veel kinderen van ouders met een psychische stoornis of verslaving nog regelmatig last van de gevolgen van hun kindertijd. Het risico om zelf ook psychische klachten te ontwikkelen is groter en ook het risico op verslaving is groter dan bij kinderen met een meer stabiele thuissituatie. 

Je kunt verschillende klachten ervaren:

 • je hebt moeite met hoe jouw kindertijd is verlopen;
 • je houdt nog steeds (te) veel rekening met je ouders, ook al woon je misschien niet meer bij ze;
 • je ervaart problemen op je werk, relaties en/of in vriendschappen;
 • je hebt het gevoel dat mensen regelmatig over jouw grenzen gaan;
 • je vindt het moeilijk om nee te zeggen;
 • je hebt weinig zelfvertrouwen;
 • je voelt je heel verantwoordelijk;
 • je hebt veel last van schuldgevoelens of gevoelens van schaamte;
 • je reageert soms heel emotioneel op situaties en hebt het gevoel dat de emoties niet in verhouding staan tot de gebeurtenis;
 • je vindt jezelf een slechte ouder;
 • of je vindt het heel moeilijk om jouw emoties te tonen en zet een 'masker' op.

Herken jij je in (een aantal van) deze punten? Heb jij een ouder met een psychische aandoening, verslaving of andere problemen? Schaam jij je wel eens voor je thuissituatie? Of heb je regelmatig verwachtingen over de relatie met jouw gezin van herkomst, en word je daarin steeds weer teleurgesteld? Lijkt het alsof het je maar niet lukt om jouw eigen leven te leven?

"Ik wil anderen niet lastig vallen met mijn problemen"

Praten helpt!

Hoe zou het voor je zijn als er écht naar je geluisterd wordt. Hoe zou het voelen als jouw verdriet, boosheid en gevoel van eenzaamheid er mogen zijn, zonder dat jij je schuldig voelt? Dat jij kan ervaren dat je mag voelen wat je voelt, zonder dat je daarmee jouw ouders (of anderen) tekort doet.

Een inzichtsessie bij Groei & Inzicht zorgt ervoor dat je je begrepen voelt en je leert om je gevoelens plaatsen. Je hebt inzicht in de reden waarom je bepaalde situaties of relaties tot nu toe altijd moeilijk vond. En je bent in staat tot het aangaan van gelijkwaardige relaties. Dit maakt dat je meer zelfvertrouwen hebt en dat je tevreden bent over jezelf.

Neem contact op

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende (bel)afspraak. Want niemand hoeft het alleen te doen!

Ik geef jou graag meer inzicht in patronen die zich in jouw leven voordoen en jij kan vandaaruit weer verder.

Een individuele afspraak duurt 90 minuten en daarvoor betaal jij € 59,50. Heb je meerdere thema's of vragen, dan bied ik ook trajecten aan. Het is tevens mogelijk om een afspraak te maken voor kinderen/ jongeren (tot 18 jaar). Het is noodzakelijk dat de ouder(s)/ wettelijk vertegenwoordiger toestemming geeft voor deze afspraak.

Lukt het niet om een afspraak te maken, maar wil je wel graag begeleiding? Dan kunnen we een online afspraak maken. Kijk bij tarieven naar de verschillende mogelijkheden maken.