Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Mijn vader/ moeder is (psychisch) ziek

Het valt voor kinderen en jongeren niet mee om op te groeien in een gezin waar één van de ouders (of allebei) ziek is, een psychische aandoening of psychiatrische stoornis heeft of waar sprake is van verslaving of geldproblemen. De ouder is emotioneel niet (altijd) beschikbaar of is erg wispelturig (ambivalent) in zijn/ haar gedrag.

Maar wat nou als je volwassen bent en je hebt er nog steeds last van dat jouw ouders (of één van hen) een psychische of psychiatrische stoornis heeft of had. Of dat één van je ouders verslaafd is (geweest).

Ten eerste, dat is heel begrijpelijk. Want het is niet niks als één van jouw ouders, of allebei, last heeft van psychische problemen of een verslaving. Je leert al heel jong om je aan te passen en je leert al heel jong dat jouw behoeften minder belangrijk zijn of lijken dan die van je ouder.

"Als iemand aan me vraagt hoe ik me voel, zeg ik vaak dat het goed gaat (ook als dat eigenlijk niet waar is)"

Ik voel me onbegrepen

Het is voor anderen vaak erg moeilijk om te begrijpen hoe jij je voelt. Zeker als mensen niet weten hoe het is om een ouder met psychische problemen te hebben. Of een ouder die emotioneel niet beschikbaar is.

Het kan zijn dat je je niet gehoord of begrepen voelt. Of dat mensen om je heen zeggen dat jouw ouders vast hun best hebben gedaan. Of dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven en niet zo moet blijven hangen in vroeger. Er is weinig begrip voor jouw gevoelens van verantwoordelijkheid, boosheid of misschien wel schuld. 

En weet je, jouw ouders hebben hun best gedaan. Ongetwijfeld. Want iedere ouder wil dat zijn of haar kind gelukkig is. En toch kan het zijn, dat dat niet genoeg is geweest voor jou. Dat je veel meer nodig had, dan je ouders je op dat moment konden geven.

Dat is heel verdrietig. En pijnlijk, en eenzaam. En daar mag je boos, teleurgesteld en verdrietig over zijn.

Is het normaal wat ik voel?

Ja! Het is heel normaal dat jij voelt wat je voelt. Op latere leeftijd hebben veel kinderen van ouders met een psychische stoornis, ziekte of verslaving nog regelmatig last van de gevolgen van hun kindertijd. Het risico om zelf ook psychische klachten te ontwikkelen is groter en ook het risico op verslaving is groter dan bij kinderen met een meer stabiele thuissituatie. 

Je kunt verschillende klachten ervaren:

  • je hebt moeite met hoe jouw kindertijd is verlopen;
  • je mist steun van jouw ouders;
  • je houdt nog steeds (te) veel rekening met je ouders, ook al woon je misschien niet meer bij ze;
  • je ervaart problemen op je werk, relaties en/of in vriendschappen;
  • je hebt het gevoel dat mensen regelmatig over jouw grenzen gaan;
  • je vindt het moeilijk om nee te zeggen;
  • je hebt weinig zelfvertrouwen;
  • je voelt je heel verantwoordelijk;
  • je hebt veel last van schuldgevoelens of gevoelens van schaamte;
  • je reageert soms heel emotioneel op situaties en hebt het gevoel dat de emoties niet in verhouding staan tot de gebeurtenis;
  • je vindt jezelf een slechte ouder;
  • of je vindt het heel moeilijk om jouw emoties te tonen en zet een 'masker' op.

"Ik wil anderen niet lastig vallen met mijn problemen"

Praten helpt!

Herken jij je in (een aantal van) bovenstaande punten? Heb jij een ouder met een psychische aandoening, een ziekte of verslaving of zijn/ waren er andere problemen? Schaam jij je wel eens voor je thuissituatie? Of heb je regelmatig verwachtingen over de relatie met jouw gezin van herkomst, en word je daarin steeds weer teleurgesteld? Lijkt het alsof het je maar niet lukt om jouw eigen leven te leven?

Hoe zou het voor je zijn als er écht naar jouw geluisterd wordt? Dat er een plek is waar al jouw gevoelens van verdriet, boosheid, eenzaamheid of onmacht er mogen zijn?  

Praten over wat jij hebt meegemaakt en hoe dat voor jou was is heel belangrijk. Tijdens een sessie bij Groei & Inzicht zal je merken dat je je begrepen voelt, en dat je leert om jouw gevoelens te plaatsen. 

Je hebt inzicht in de reden waarom je bepaalde situaties of relaties tot nu toe altijd moeilijk vond. En je bent in staat tot het aangaan van gelijkwaardige relaties. Dit maakt dat je meer zelfvertrouwen hebt en dat je tevreden bent over jezelf. Je ervaart dat jouw gevoelens er mogen zijn, zonder dat je daarmee jouw ouders (of anderen) tekort doet?

Contact

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende (bel)afspraak. Want niemand hoeft het alleen te doen!

Wil je eerst kennismaken om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingssessie van 20 minuten. 

Ik geef jou graag meer inzicht in patronen die zich in jouw leven voordoen en jij kan vandaaruit weer verder. Een afspraak kan in mijn praktijk of online. Ook kunnen we een wandelsessie doen, waarbij we de natuur in gaan. 

Tarieven vind je hier.

Het is tevens mogelijk om een afspraak te maken voor kinderen/ jongeren (tot 18 jaar). Het is noodzakelijk dat de ouder(s)/ wettelijk vertegenwoordiger toestemming geeft voor deze afspraak.