Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Kinderwens

Veel mensen vinden het moeilijk om te praten over hun kinderwens. Zeker als er problemen zijn of als het niet vanzelfsprekend is dat je ooit vader of moeder wordt.

Het is heel normaal als je vragen of twijfels hebt rondom dit belangrijke onderwerp. Voor veel vrouwen is de wens om zwanger te worden zo'n diepe oerwens. Als het dan niet lukt om zwanger te worden, heeft dat een enorme impact op je leven, zelfs op je gevoel van vrouw zijn. En als je die oerwens niet hebt, vraag je je misschien af of dat normaal is. 

Maar ook bij mannen speelt het onderwerp. Verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid, aan de zijlijn staan als je vrouw hormonen spuit of slikt of de vraag of je überhaupt klaar bent voor het vaderschap. Ook die vragen doen iets met je mannelijkheid. 

Sinds 2021 begeleid ik vrouwen en stellen met een opstelling rondom hun kinderwens. En dit levert veel mooie inzichten op. Ook al is het doel van een opstelling niet dat jouw problemen worden opgelost, en betekent het niet dat je na een opstelling zwanger wordt, mijn ervaring is dat de inzichten die je tijdens een opstelling krijgt, vaak wel rust geven en vertrouwen. 

Hieronder ga ik wat dieper in op een aantal belangrijke thema's rondom jouw kinderwens:

Wil je wat meer lezen over mijn ervaring met kinderwens opstellingen? Lees dan de blog die ik daarover schreef. 

Wel of geen kinderwens?

Misschien herken je het wel, je worstelt met vragen rondom jouw kinderwens:

  • ik weet niet of ik kinderen wil;
  • mijn partner wil geen kinderen;
  • ons leven is wel goed zo. Toch vraag ik me soms af of ik geen spijt ga krijgen.

Je vraagt je af of je in deze wereld wel kinderen wilt grootbrengen. Of je twijfelt of je er wel klaar voor bent, of je wel genoeg mensen om je heen hebt. Misschien ben je wel bang dat je een kindje niet genoeg te bieden hebt.

Of je krijgt regelmatig de vraag van anderen of jullie al 'raak hebben geschoten' of wanneer de eerste komt. Het kan ook zijn dat jouw partner niet zo nodig kinderen hoeft (of al uit een eerdere relatie heeft). En jij vraagt je af wat je nou eigenlijk zelf wilt. Is het echt wel goed zo of moet je de vraag toch nog verder onderzoeken? 

Mijn biologische klok tikt

Vroeger was het redelijk vanzelfsprekend dat je op jonge leeftijd ging trouwen en dat je dan ook kinderen kreeg. Althans, dat leek vanzelfsprekend.

Inmiddels weten we dat  veel mannen en vrouwen pas op latere leeftijd aan kinderen beginnen (te denken). Studie, werk, carrière of het vinden van een geschikte partner. Het zijn allemaal redenen waardoor mensen pas op latere leeftijd aan kinderen beginnen (al vind ik 'aan kinderen beginnen' een beetje oneerbiedig klinken). 

Misschien weet je net als ik al lang dat je kinderen wilt, maar is het er gewoonweg niet eerder van gekomen omdat je de juiste partner nog niet hebt gevonden. 

Je merkt op een gegeven moment dat de tijd begint te tikken. Of er wordt tegen gezegd dat het op jouw leeftijd toch wel tijd wordt om er aan te beginnen. Misschien twijfel je wel over of je niet al te oud bent om vader of moeder te worden. 

Allemaal vragen waarmee ik je kan helpen door middel van een opstelling. Het levert je hoe dan ook interessante inzichten op die richting geven aan jouw leven. Onder aan de pagina lees je meer over hoe zo'n opstelling werkt en wat je er voor moet doen. 

Vruchtbaarheidsproblemen

Het kan ook zijn dat je al langer bezig bent met zwanger worden. Alleen of samen met je partner. En je merkt dat het allemaal niet vanzelf gaat.

  • problemen met mijn menstruatiecyclus;
  • onvruchtbaarheid of verminderd vruchtbaar zijn;
  • je partner is onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar;
  • een vruchtbaarheidstraject (IUI, IVF, ICSI, of anders)

Iedere maand is er weer dat moment van hoop, en vervolgens is daar weer een teleurstelling. Omdat je weer ongesteld bent geworden.

Jouw hoop op een kindje, op een zwangerschap wordt op de proef gesteld. En dat is zwaar.

Zelf weet ik als geen ander hoe de onzekerheid grip krijgt op je leven. Je wilt er niet mee bezig zijn, maar de bezoekjes aan het ziekenhuis, de echo's en de hormonen maken dat je er ook niet echt los van komt. 

Toch merk ik ook dat het zoeken naar een achterliggende boodschap mij rust en vertrouwen geeft. Tijdens een mooie sessie met een collega opsteller over mijn eigen kinderwens, kreeg ik een heel mooi inzicht. Het werd voor mij duidelijk waarom een tweede kindje nog op zich laat wachten. En of het waar is of niet, ik merk dat het me rust geeft om dat te voelen.

Dat merk ik ook bij de vrouwen/ stellen die bij mij de deur uitlopen. Iedere opstelling geeft inzicht en daarmee vaak ook ruimte. 

Overige vragen/ thema's rondom kinderwens

En naast alle bovenstaande onderwerpen kan het ook zo zijn dat er andere dingen een rol spelen als het gaat over jouw kinderwens, bijvoorbeeld: 

  • ik heb een kinderwens, maar geen partner;
  • er is geen aanwijsbare oorzaak voor het uitblijven van een zwangerschap;
  • ik heb een miskraam of abortus gehad;
  • het lukt niet om zwanger te worden;
  • wij zijn op zoek naar een donorvader of draagmoeder.

Allemaal dingen die een rol kunnen spelen bij jouw kinderwens, bij jouw angst en onzekerheid, bij de vraag of je ooit vader of moeder gaat worden. 

Wil je weten hoe een opstelling over jouw kinderwens jou meer inzicht kan geven? Neem dan gerust contact op. 

Gevolgen van een onvervulde kinderwens

Als je heel graag zwanger wilt worden, of als je heel graag een kindje wilt, maar het lukt niet, dan heeft dat een enorme impact op je leven. Iedere maand is er weer de hoop, én de teleurstelling als het niet lukt. Het uitblijven van een oorzaak levert twijfel en onzekerheid op. Veel vrouwen voelen zich bang of angstig. Wat als het nooit gaat lukken? Of wat als het niet lukt om op tijd een geschikte partner te vinden met wie ik kinderen wil?

De biologische klok tikt door.

Psychisch heeft het uitblijven van een zwangerschap een enorme impact. Sommige vrouwen voelen zich depressief, somber of verdrietig. En in veel gevallen is er ook een gevoel van eenzaamheid of boosheid. Ook onbegrip vanuit de omgeving kan zorgen voor gevoelens van onzekerheid of verdriet. Mensen krijgen te maken met opmerkingen als: ‘je moet er niet te veel mee bezig zijn’, ‘probeer het los te laten’, ‘je hebt toch al een zoon of dochter?’ of ‘ik ken iemand die het losliet en ineens zwanger bleek’. Allemaal goedbedoelde, maar niet helpende, woorden. 

Als zwanger worden niet lukt heeft dat ook impact op je relatie, je seksualiteit, je werk en soms zelfs op je plezier in het leven. 

Soms zal er nooit een zwangerschap zijn, zal er nooit een (levend) kindje komen, zal je nooit de vader of moeder worden die je zo graag zou willen zijn. En dat is zwaar. Loodzwaar. Dat betekent echt een rouwproces. Een kinderwens zit vaak zó diep, daar moet je echt afscheid van nemen. Afscheid nemen van het feit dat je nooit (meer) zwanger zult worden. Afscheid van het feit dat je geen vader of moeder zult worden. Afscheid van het feit dat er nooit (meer) een kindje van jou zal komen. 

Praten over jouw gevoelens

Het is belangrijk om te blijven praten over jouw gevoelens. Ook al is dat niet gemakkelijk. Het uitblijven van een zwangerschap, het ongewild kinderloos zijn, of het krijgen van een miskraam heeft veel impact op jouw leven en op je relatie. Ook een fertiliteitstraject (IUI, IVF, ICSI of anders) heeft grote impact op jouw leven, al is het alleen al in praktische zin vanwege de vele ziekenhuisbezoeken.

Jij en je partner kunnen beide anders met de situaties omgaan. En dat mag ook. Toch kan het er soms voor zorgen dat je elkaar niet goed (meer) begrijpt of dat je elkaar soms mist. Dit kan het geval zijn als:

  • je allebei op een andere manier omgaat met de emoties en gevoelens die erbij komen kijken;
  • je last hebt van hormonen;
  • je last hebt van schuldgevoelens of twijfel;
  • de verwerking van iedere maand weer een teleurstelling bij jullie allebei anders verloopt;
  • het ongedwongen genieten van elkaar en de seksualiteit een deuk oploopt.

Het is belangrijk om daar met elkaar over te blijven praten.

Ook als je alleenstaand bent en een kinderwens hebt, is het belangrijk om te praten met anderen. 

Zoek steun - bijvoorbeeld online (via een forum), bij andere vrouwen of stellen die in hetzelfde schuitje zitten. 

Als er niemand in je omgeving is met wie je kunt praten, neem dan contact op met je huisarts. Of stuur mij een berichtje. Ik luister graag naar je verhaal. 

Begeleiding bij je kinderwens

Al op jonge leeftijd had ik een grote kinderwens. En ergens in mijn achterhoofd had ik ook het gevoel dat het niet vanzelf zou gaan. Ik weet niet waarom, het was een gevoel. Gelukkig ben ik, zijn wij, gezegend met een prachtige zoon. En tegelijk is er ook nog steeds de wens voor een tweede kindje. 

Zelf heb ik ervaren wat een miskraam en een vruchtbaarheidstraject voor impact hebben op je leven. Tegelijkertijd ben ik altijd benieuwd naar de achterliggende boodschap achter de dingen die ik moeilijk vind. En die nieuwsgierigheid heeft er toe geleid dat ik vrouwen (en stellen) mocht en mag begeleiden met een opstelling rondom hun kinderwens. En dat vind ik heel bijzonder. Want het legt, ook voor mij, veel puzzelstukjes op hun plek. 

Op een andere manier kijken naar je kinderwens

Zoals ik ook in mijn blog over het opstellen van je kinderwens schrijf, een opstelling over je kinderwens is geen garantie op een zwangerschap. Het is kijken op een andere manier, kijken naar de (verborgen) boodschap achter jouw verhaal. 

Hoe werkt een opstelling over je kinderwens?

Met behulp van een opstelling krijg je in korte tijd veel inzicht in mogelijke oorzaken of blokkades in jouw systeem:

  • een sessie duurt gemiddeld anderhalf uur; 
  • een afspraak kan online via Zoom of face to face (Alphen aan den Rijn);
  • een sessie kan alleen of met je partner;

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact op. 

Ook als je inmiddels op een leeftijd bent waarop een zwangerschap niet meer mogelijk is, als je twijfelt over of je wel of geen kinderen wilt, of als je 'wacht' op een geschikte partner, kun je een opstelling doen. 

Het is tevens mogelijk om een gratis kennismakingssessie van 20 minuten in te plannen (vermeld dit er even bij als je het contactformulier invult). 

Meer weten over tarieven