Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Kindercoach

Je bent op zoek naar een kindercoach. En dat is niet zomaar. Ergens in de ontwikkeling lopen jullie even vast. Je bent op zoek naar ondersteuning in de opvoeding, handvatten rondom de ontwikkeling van jullie kind. Je wilt je kind of puber graag beter leren begrijpen. Of je bent op zoek naar iemand die jouw kind helpt om zichzelf beter te begrijpen.

Jouw kind laat gedrag zien wat jij (of de omgeving) niet begrijpt. Je maakt je zorgen. Er is iets aan de hand waar jij je vinger niet op kunt leggen. Of misschien wordt op school gesignaleerd dat er iets aan de hand is.

Wat is er aan de hand met mijn kind?

Kinderen en jongeren laten soms gedrag zien dat als vervelend of moeilijk wordt ervaren door ouders of andere opvoeders. Voorbeelden daarvan zijn:

  • boosheid, ruzie, schreeuwen;
  • onzekerheid, faalangst of andere angsten;
  • heel druk zijn of juist erg teruggetrokken;
  • verslaving (gamen, blowen, alcohol);
  • eetproblemen;
  • liegen;

Als ouder voel je je machteloos of wanhopig. Het gedrag maakt je boos of verdrietig. Misschien raakt het wel iets in jou wat jij als kind hebt gevoeld. Je vraagt je af wat er aan de hand is en wat je kunt doen.

Waarom doet mijn kind zo?

Het is niet altijd meteen duidelijk waar gedrag van een kind vandaan komt. Ook voor het kind zelf is niet altijd duidelijk waarom het zich zo gedraagt. Dat kan zorgen voor een heel eenzaam gevoel.

En ook als je wel weet wat de reden is van het gedrag, weet je niet altijd hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Ik ben van mening dat ieder kind gezien en gehoord wil worden en dat onder 'probleemgedrag' altijd een vraag of behoefte zit. De manier waarop de vraag geuit wordt kan niet handig, of zelfs ronduit vervelend zijn. Toch geloof ik er in dat geen enkel kind vanuit zichzelf kwaadwillend is of zijn ouders het leven zuur wil maken.

Het is dus belangrijk om te gaan onderzoeken waar het gedrag vandaan komt en wat de behoefte is van jouw kind.

Wat kan een kindercoach voor mij betekenen

Kinderen willen niets liever dan erbij horen. Onder 'probleem' gedrag zit vaak een diepere laag. Dat kan boosheid zijn of verdriet, maar ook een gevoel van afwijzing of schaamte. Voor jouw kind is het heel fijn als dat diepere gevoel ook echt gehoord en gezien wordt. Dat het er mag zijn, zodat het een plek kan krijgen.

Maar hoe doe je dat. De behoefte van jouw kind onderzoeken. Je kind loopt vast, jullie lopen als gezin vast of jij loopt vast in je rol als ouder. En samen kom je er even niet meer uit. Hoe graag je ook wilt.

Met een kindercoach kun je op zoek gaan naar de behoeften van jouw kind. Dat kan bij Groei & Inzicht op verschillende manieren:

Tijdens het intakegesprek bespreken we wat jullie als gezin nodig hebben. Ieder kind en ieder gezin vraagt een andere benadering. En daarom is ieder traject verschillend.We bespreken of de begeleiding kortdurend of misschien voor een wat langere periode nodig is.

Na een traject bij de kindercoach

  • is duidelijk waar het gedrag van jullie kind vandaan komt;
  • weet jouw kind hoe hij/ zij op een effectieve manier zijn emoties en gevoelens kan uiten;
  • heb je als ouder je handvaten voor de begeleiding van jouw kind.

Contact

Wil je als ouder jouw zorgen bespreken? Heb je behoefte aan tips of adviezen of ben je benieuwd of het gedrag wat je kind laat zien normaal is? Wil je een traject starten bij de kindercoach of ben je op zoek naar meer informatie?

Neem dan contact op voor het maken van een afspraak.

Je hoeft het niet alleen te doen.