Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Coaching voor (jong)volwassenen

Het is soms flink verwarrend om op te groeien, om volwassen te zijn. Vanaf het moment dat je naar de middelbare school gaat, moet je steeds meer keuzes maken. Over vervolgstudies of werk, relaties, vriendschappen, een huis kopen of huren, wel of geen kinderen. Ga zo maar door. Het leven bestaat voor een heel groot deel uit keuzes maken.  En als je dan alles voor elkaar hebt, een baan, een relatie, een gezin misschien, kan het soms toch knagen. Is dit het?

Keuzes maken is voor veel mensen één van de moeilijkste dingen in het leven. We leren al van jongs af aan vooral rekening te houden met anderen. En daar is natuurlijk niets mis mee, zolang het niet ten koste gaat van jou en jouw behoeften. Maar kiezen voor jezelf, dat blijft voor veel mensen toch een moeilijk iets.

Bij alle besluiten die je neemt en keuzes die je maakt, spelen verschillende factoren een rol. Oude patronen, normen en waarden vanuit het gezin waar je bent opgegroeid, niet helpende gedachten en overtuigingen die je in je leven hebt opgedaan. Kiezen voor dat wat jij belangrijk vindt in het leven is niet eenvoudig. Soms voelt het zelfs egoïstisch. 

Welke keuzes maak je in het leven?

Bij alle levensfases die we doorlopen, komen we weer nieuwe levensvragen tegen. Wil ik wel een relatie, geen relatie, wel kinderen, geen kinderen? Wat voor werk ga ik doen? Soms kan het knap lastig zijn om op die vragen een antwoord te vinden. En als je dan het antwoord al weet, is nog de vraag hoe dan verder. Bijvoorbeeld: 

 • Je wil graag een relatie. Toch lijkt het maar niet te lukken. Je hebt van alles geprobeerd. Van datingsite, tot spontane kroegbezoeken of activiteiten met gelijkgestemden. Maar waarom lukt het je toch niet om een relatie te krijgen (of houden)?
 • Je voelt je onzeker, vraagt je regelmatig af waarom dingen steeds maar niet lukken bij jou. Waarom voel jij je zo anders dan anderen en waarom ben je altijd maar bezig met wat anderen van je vinden?
 • Je twijfelt af en toe of de baan die je hebt, nog wel bij je past. Je vindt het moeilijk om voor iets anders te kiezen. Nu heb je namelijk zekerheid en wat krijg je er voor terug? Of je wilt al een tijdje voor jezelf beginnen, maar durft het eigenlijk niet aan. Wat als het niet lukt of wat als...
 • De relatie met je ouders of broers en zussen verloopt moeizaam. Jullie belanden regelmatig in ruzies of gedoe. Je mist erkenning of waardering terwijl je toch altijd je best hebt gedaan. 
 • Je hebt een kinderwens, maar niemand om die kinderwens mee in vervulling te brengen. De tijd tikt, je eierstokken rammelen en je vraagt je af of het ooit gaat lukken. Het liefst wacht je tot je de juiste partner hebt gevonden. Maar wat nou als dat nog even duurt? Of jullie hebben een gezamenlijke kinderwens, maar een spontane zwangerschap blijft uit. Hoe ga je daar mee om? Samen? En alleen?

Zomaar wat situaties waar je flink over kunt dubben en waar je zomaar een nacht van wakker ligt.

Problemen op jouw levenspad

Persoonlijke problemen

 • het loopt niet zo lekker  tussen jou en je partner;
 • je voelt je overvraagd op werk of binnen je gezin of relatie;
 • je hebt (medische) klachten waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden wordt;
 • je hebt het gevoel dat er te weinig rekening wordt gehouden met jou en jouw behoeften;
 • je hebt behoefte aan contact en verbinding met anderen en het lukt je niet om die verbinding te voelen;
 • je voelt je soms eenzaam of depressief of misschien wel boos en verdrietig;
 • je bent onzeker of verlegen;
 • je wilt graag een relatie;
 • je bent best wel gelukkig, maar toch zit je niet helemaal lekker in je vel.

Problemen op het gebied van zwangerschap of ouderschap

Problemen in je gezin van herkomst

Hulp nodig?

Soms kom je er zelf even niet meer uit. Je ervaart stress, hebt hoofdpijn of je bent niet fit zonder aanwijsbare oorzaak. Je voelt je emotioneel of boos. Of misschien wel onzeker, onbegrepen of eenzaam. Er wordt veel van je verwacht en je weet niet hoe je alle ballen in de lucht houdt. Kortom, je zit niet lekker in je vel.

Als je er zelf even niet meer uitkomt, is het fijn om met een buitenstaander te praten. Met iemand die echt naar je luistert. Iets wat we van nature misschien niet zo gewend zijn (je hangt toch niet je vuile was buiten?).

Toch kan het helpen om de dingen waar je  tegenaan loopt in het leven te bespreken met iemand die wat verder van je af staat. Om samen te onderzoeken wat jouw behoeften zijn en wat er nodig is om weer lekkerder in je vel te zitten.

En om daar dan daadwerkelijk mee aan de slag te gaan, zodat jij je weer fijner voelt en zodat je weer zin hebt in het leven. 

Wat levert coaching op?

Ten eerste helpt het om je verhaal te delen. Het lucht op en het geeft je weer ruimte om helder te kijken naar de situatie die voor je ligt. Daarnaast ervaar je dat je meer invloed hebt op de keuzes die je maakt in je leven dan je vaak denkt.

Coaching bij Groei & Inzicht levert jou het volgende op:

 • je hebt inzicht in jouw patronen en blokkades;
 • je weet hoe je niet helpende overtuigingen kunt omzetten naar helpende gedachten;
 • je voelt je in staat om doordachte keuzes te maken;
 • en je hebt meer energie om keuzes te maken waar je blij van wordt. 

Hoe ziet een coachingssessie er uit?

Ik luister naar jou, naar jouw behoeften en jouw wensen. En naar dat wat daar onder ligt aan mogelijke blokkades. 

Dit doe ik met behulp van systemisch werk. Daarmee maken we heel concreet waar jij tegenaan loopt. Dat kan soms confronterend zijn. Toch is mijn ervaring dat deze manier in korte tijd veel oplevert, waardoor jij je binnen enkele sessies alweer beter voelt. Inzichten waarmee jij verder kunt en concrete acties en handvatten waarmee jij al na de eerste sessie aan de slag kunt. 

Coaching kan op verschillende manieren. Meestal begeleid ik individuele sessies in mijn praktijk, maar ook een wandeling in de natuur is mogelijk. Als jij liever vanuit jouw eigen huiskamer aan de slag gaat, is online coaching een goede oplossing. 

Contact

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan gerust contact op. Weet dat je niet de enige bent die worstelt met dit soort vragen. 

Wil je meer informatie over tarieven of over wat ik persoonlijk voor jou kan betekenen? Boek dan een gratis kennismakingssessie van 20 minuten.