Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Familieopstellingen

Wist je dat het werken met familieopstellingen heel effectief is? En dat je alle mogelijke vragen en thema's kunt opstellen?

Het is een methode die heel krachtig is en die bijna niet in woorden valt uit te leggen. Toch hoor ik na afloop van een opstelling regelmatig  terug dat puzzelstukjes ineens op hun plek vallen.

Met een opstelling ga je terug naar jouw basis. Gevoelens of verbindingen die je altijd al wel voelde of waarvan je ergens diep van binnen wist dat ze bij je hoorden, worden ineens heel zichtbaar. En ook blokkades die jou, jouw gezin of relaties in de weg zitten, worden zichtbaar. Daardoor wordt het gemakkelijker om ze te omarmen. Om van daaruit weer verder te kunnen.

Familieopstellingen kennen hun oorsprong bij de Duitse Bert Hellinger. Zelf heb ik mijn opleidingen gevolgd bij Hylke Bonnema en bij Ingrid Dykstra, beide leerlingen van Bert Hellinger.

In de video hieronder vertel ik wat de opleiding aan de Academie voor opstellingen mij heeft gebracht.

"De tweede keer dat ik bij Janette kwam, was vooral heel leerzaam door als representant en als stagiair vanaf de zijlijn mee te kijken naar de verschillende delen van systemisch werk. En daarbij ook te merken dat representanten zich echt kunnen verplaatsen in alles wat er speelt. En dat dit ook klopt".

- Willeke

Werkvormen

Groei & Inzicht biedt verschillende werkvormen met opstellingen aan. Je kunt terecht voor:

 • individuele opstellingen (1 op 1);
 • individuele opstellingen met kinderen/ jongeren;
 • gezinsopstelling;
 • workshop met een groep (kijk hier voor data).

Wil jij weten welke werkvorm het beste past bij jouw wensen of vraag? Neem dan gerust contact op. Samen bespreken we de verschillende mogelijkheden en wensen.

Familieopstellingen en meer

Een opstelling is niet alleen bedoeld om meer inzicht te krijgen in de dynamiek of de patronen binnen jouw familie. Je kunt namelijk met allerlei thema's een opstelling doen. Het belangrijkste is dat een opstelling gaat over een thema dat jou op de een of andere manier raakt (bijvoorbeeld verdriet, gemis, conflict, angst, ziekte, rouw). Samen gaan we op zoek naar de dieper liggende laag achter jouw thema. Naast familieopstellingen kun je ook denken aan opstellingen over:

 • relatie;
 • gezin;
 • organisatie, werk of loopbaan;
 • ziekte, stoornissen, pijn;
 • maatschappelijke opstellingen,

Er zijn nog vele andere vormen mogelijk. Vraag gerust naar de mogelijkheden als je twijfelt over of jouw vraag geschikt is om een opstelling mee te doen.

Belangrijke principes in familieopstellingen

Binnen het opstellingenveld gaan we uit van een aantal belangrijke principes, onder andere:

 • iedereen heeft zijn eigen plek;
 • geven en nemen zijn in balans;
 • iedereen hoort er bij;

Als er met 1 van deze principes iets scheef gaat, zorgt dat voor problemen binnen het systeem. Dit kan zelfs enkele generaties doorwerken. Een voorbeeld: in het gezin van je moeder was sprake van een abortus of miskraam. Deze abortus of miskraam werd vervolgens door jouw grootmoeder verzwegen. De reden daarvoor was dat het in die tijd een onderwerp was waarover niet werd gesproken. Toch kan deze situatie in jouw generatie nog altijd zorgen voor een gemis dat je niet kunt plaatsen. Iedereen hoort er bij, dus ook de ziel van het kindje dat er niet mocht of kon zijn.

Of: jouw opa heeft gevochten in de oorlog en hij heeft iets gedaan wat het daglicht niet kan verdragen. Hij heeft dit voor zijn vrouw, zijn familie verzwegen. Dit 'familiegeheim' kan echter nog lang doorwerken en een zware last zijn binnen de familie. Eén of meerdere leden van het systeem dragen deze last dan met zich mee, zonder dat er een aanwijsbare oorzaak te vinden lijkt in de last die iemand ervaart. Met een opstelling kun je dan inzicht krijgen in de gevolgen van dit geheim. Iedereen hoort erbij in een systeem, ook daders. Een familieopstelling geeft inzicht in deze last en biedt de mogelijkheid om ook het daderschap (wat ieder van ons in zich heeft) te omarmen.

In sommige gezinnen staan de kinderen niet op de juiste plek. Dit gaat eigenlijk altijd onbewust en is ook iets waaraan niemand  schuld heeft. Zo kan een kind bijvoorbeeld staan op de plek van één van de ouders, of op de plek van een broer of zus en dat zorgt voor verwarring in het systeem. Als namelijk de oudste dochter op de plek van de moeder staat, kun je je voorstellen dat er problemen ontstaan voor deze dochter. De dochter die kind is moet dan de zorg dragen voor één van de ouders, haar broers/ zussen of stelt zich op als partner van de vader. Ze ontwikkelt een groot verantwoordelijkheidsgevoel of ontwikkelt weinig zelfvertrouwen. En dat terwijl zij gewoon kind hoort te zijn. Zij is het kind, de ouders zijn de volwassenen. Iedereen heeft een eigen plek binnen het gezin. En ook de balans tussen geven en nemen is er belangrijk. De dochter hoort zorg van de moeder te krijgen en niet andersom.

Het inzichtelijk maken van deze patronen geeft vaak veel rust voor de persoon die een vraag inbrengt. Het omarmen van de situatie zoals die is, zonder te willen fiksen geeft ruimte. Een opstelling maakt zichtbaar wat je misschien niet direct kunt plaatsen, maar wat er altijd is (geweest). En wat je eigenlijk ook altijd hebt gevoeld.

Nieuwsgierig?

Ik neem aan dat je niet voor niets op deze pagina bent beland. Ben je nieuwsgierig geworden naar wat een opstelling voor jou kan betekenen? Of wil je meer informatie over de tarieven? Neem gerust contact op. Je bent van harte welkom en ik ga graag met je mee op jouw persoonlijke reis.