Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Familieopstellingen

Wist je dat het werken met familieopstellingen heel effectief is? En dat je alle mogelijke vragen en thema's kunt opstellen? Denk aan vragen op het gebied van:

  • problemen binnen het gezin (van herkomst);
  • kinderwens/ vruchtbaarheid;
  • relatie(s);
  • onverklaarbare lichamelijke klachten;
  • overspannenheid/ burn-out;
  • loopbaan;
  • opvoeding, onverklaarbare problemen bij kinderen;
  • (hoog) gevoeligheid;
  • rouw;
  • etc. 

Het is een methode die heel krachtig is en die bijna niet in woorden valt uit te leggen. Toch hoor ik na afloop van een opstelling regelmatig  terug dat puzzelstukjes ineens op hun plek vallen. 

Waarom zou ik een familieopstelling doen?

Met een opstelling ga je terug naar jezelf, naar jouw gevoelens, jouw verlangens en jouw wensen. En ook naar dat wat jou in het hier en nu blokkeert. Je ervaart gevoelens of verbindingen waarvan je diep van binnen al weet dat ze bij je horen. 

  • familieopstellingen geven in korte tijd veel inzicht;
  • je wordt je bewust van blokkades en patronen die niet helpend zijn;
  • je ontdekt waar voor jou de ruimte zit om weer verder te kunnen.

Een opstelling maakt bijvoorbeeld inzichtelijk waarom jij je altijd zo verantwoordelijk voelt voor anderen, waarom jij steeds vastloopt in je werk of waarom de relatie met je vader of moeder zo moeizaam verloopt. En dat inzicht maakt dat jij weer stappen kunt zetten, er ontstaat letterlijk weer ruimte, voor jou. Het voelen van de gevoelens die er zijn, geeft lucht. 

Wat kun je verwachten van een familieopstelling?

Een opstelling is iets wat je met je hoofd vaak niet kunt verklaren. Wel merk ik vaak dat het een bevestiging is van iets wat je diep van binnen altijd al voelde. Zelf heb ik al veel verschillende opstellingen gedaan en begeleid. 

In één van mijn blogs deel ik met je wat ik zelf heb ervaren toen ik een opstelling deed over mijn praktijk. 

Familieopstellingen kennen hun oorsprong bij de Duitse Bert Hellinger. Zelf heb ik diverse opleidingen gevolgd bij Hylke Bonnema en Ingrid Dykstra, beide opgeleid door Bert Hellinger. 

In de video hieronder vertel ik wat de opleiding aan de Academie voor Opstellingen mij heeft gebracht.

Opstellingen met een thema

In de afgelopen periode mocht ik veel opstellingen begeleiden rondom het thema kinderwens.

Opstellingen met vrouwen en met stellen die te maken hebben met soms uitzichtloze ziekenhuistrajecten, onzekerheid en onbegrip vanuit hun omgeving. Ik vond het heel bijzonder om te zien wat zich tijdens die opstellingen openbaarde. En hoeveel ruimte dat soms gaf, letterlijk. 

Ondanks dat een opstelling geen snelle oplossing is voor jouw probleem, is het wel interessant om te zien wat zich ontvouwt als je op een andere manier naar jou en jouw systeem durft te kijken. 

En dat gun ik jou ook. 

Werkvormen familieopstellingen

Je kunt op verschillende manieren werken met familieopstellingen. De meeste mensen kennen familieopstellingen van het werken met bijvoorbeeld Playmobil-poppetjes of in groepen. Binnen Groei & Inzicht werk ik op verschillende manieren met opstellingen. Bijvoorbeeld door:

  • individuele opstellingen (1 op 1);
  • individuele opstellingen met kinderen/ jongeren;
  • relatieopstellingen;
  • opstellingen rondom het thema kinderwens/ vruchtbaarheid;
  • gezinsopstelling;
  • workshop met een groep (kijk hier voor data).

Samen kijken we welke vorm het beste aansluit bij jouw vraag. Neem gerust contact op als je meer informatie wilt. 

'Ik vond het eerst maar kinderachtig om met speelgoeddiertjes te werken, maar ik heb toch wel heel veel inzicht gekregen in hoe ons team werkt' 
- Anoniem

Belangrijke principes in familieopstellingen

Binnen het opstellingenveld gaan we uit van een aantal belangrijke principes, ook wel ordeningen genoemd. Als er met 1 van deze principes iets scheef gaat, zorgt dat voor problemen binnen het systeem. Dit kan zelfs enkele generaties doorwerken.

Hieronder geef ik wat achtergrond bij deze principes. Toch raad ik je van harte aan om een opstelling vooral eens te beleven, omdat in woorden zo moeilijk uit te drukken valt wat er daadwerkelijk voor inzichten in verscholen liggen. 

  • iedereen heeft zijn eigen plek;
  • geven en nemen zijn in balans;
  • iedereen hoort er bij;

Het doen van een opstelling en het inzichtelijk maken van patronen geeft vaak veel rust voor de persoon die een vraag inbrengt. Het omarmen van de situatie zoals die is, zonder deze te willen fiksen geeft ruimte. 

Iedereen heeft zijn eigen plek

In sommige gezinnen staan de kinderen niet op de juiste plek. Dit gaat eigenlijk altijd onbewust en is ook iets waaraan niemand  schuld heeft. Zo kan een kind bijvoorbeeld staan op de plek van één van de ouders (bijvoorbeeld als er sprake is van psychische problemen bij de ouder). Of op de plek van een broer of zus (na een miskraam of doodgeboren kindje, of als 1 van de kinderen geen contact meer heeft met zijn ouders). En dat zorgt voor verwarring in het systeem.

Als één van de ouders last heeft van psychische problemen en daardoor niet goed voor haar kinderen kan zorgen, kan het zijn dat bijvoorbeeld de oudste dochter de zorg binnen het gezin overneemt. Zij is als een moeder voor de andere kinderen, of als een partner voor de vader. Moeilijke beslissingen worden voorgelegd aan de dochter. Je kunt je voorstellen dat dit op de langere termijn voor problemen zorgt. Problemen op het gebied van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, weinig zelfvertrouwen of het gevoel altijd maar hard te moeten werken om gezien te worden. En dat terwijl zij gewoon kind hoort te zijn. Een kind hoort de zorg te krijgen van zijn/ haar ouders en niet andersom. Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen plek heeft binnen het gezin. Dat maakt dat ook het geven en nemen in balans kan zijn.

Geven en nemen zijn in balans

Je kunt je voorstellen dat in bovenstaand voorbeeld het geven en nemen niet in balans zijn. De dochter geeft veel aan haar moeder en neemt weinig van haar. Het stroomt niet. Iemand die altijd gewend is om meer te geven dan te ontvangen raakt op een gegeven moment uit balans. En het risico op afbranden, burn-out of overspannenheid is groot.

In een gezonde relatie is het geven en nemen in balans. Kinderen nemen van hun ouders, oudere kinderen geven aan jongere kinderen. Zo werkt het ook met werk. Als je veel meer geeft dan dat je er voor terugkrijgt, raak je op een gegeven moment uit balans. En dan heb ik het niet alleen over salaris, maar ook over altijd beschikbaar zijn, altijd ja zeggen, etc. 

Iedereen hoort erbij

Hier kun je bijvoorbeeld aan denken als er bij jouw oma sprake was van een abortus of miskraam. In sommige families is of was het heel moeilijk om over dit soort onderwerpen te praten.

Stel dat deze abortus of miskraam door jouw oma moest worden verzwegen. Er mocht of kon nou eenmaal niet over worden gesproken. Jouw oma kon dit verlies niet delen met haar familie en besloot er niet over te praten met haar kinderen. Toch had je oma er veel verdriet van.

Jouw moeder voelde altijd dat er iets aan de hand was rondom dit thema. Vragen erover werden niet beantwoord of werden afgekapt. Toch voelde jouw moeder wel dat er iets aan de hand was. En ook zij nam dit vervolgens weer mee in haar opvoeding. Over sommige dingen praat je niet. En dan zijn we aangekomen bij jou. Je voelt dat het ergens in jouw leven niet stroomt en je voelt een gemis dat je niet kunt plaatsen. Grote kans dat dit met het niet mogen voelen van (of geen ruimte voor) het verdriet te maken heeft. Iedereen hoort erbij, dus ook de ziel van het kindje dat er niet mocht of kon zijn.

Contact

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat een opstelling voor jou kan betekenen? Of wil je meer informatie

Neem gerust contact op. Je bent van harte welkom en ik ga graag met je mee op jouw persoonlijke reis.