Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Onvervulde kinderwens

Misschien moet je het loslaten... die zin heb ik vaak gehoord. Net als 'ik ken iemand die ineens zwanger werd toen ze er niet zo mee bezig was'.

Het is goed bedoeld. Als hart onder de riem, om de hoop niet helemaal te verliezen.

En toch doet het pijn zo'n opmerking. Want indirect zegt je daarmee dat ik er teveel mee bezig ben.

Toch is het zo goed als onmogelijk om je kinderwens echt los te laten. Om te denken 'als ik er niet mee bezig ben, komt het misschien vanzelf' (iets met die roze olifant waar je beter niet aan kunt denken). Onmogelijk omdat de hormonen gedurende een maand regelmatig om je oren vliegen, onmogelijk omdat je liever geen kans onbenut laat, onmogelijk omdat je iedere maand weer geconfronteerd wordt met weer een menstruatie. Of klachten die van alles kunnen zijn, maar het toch niet zijn.

En eerlijk, er 'teveel' mee bezig zijn, helpt ook niet. Dat weet ik.

Wat helpt als je een onvervulde kinderwens hebt?

Wat helpt dan wel? Wat mij helpt is om er eerlijk over te mogen zijn. Om te mogen vertellen hoe het voor me voelt. Dat de onzekerheid over of het er ooit nog van komt er mag zijn. Zonder dat het kleiner of groter gemaakt hoeft te worden dan dat. Dat ik mag hopen of de hoop mag verliezen. Dat ik verdrietig mag zijn, het oneerlijk mag vinden. En dat ik in mezelf mag kijken wat ik nodig heb om dit alles de ruimte te mogen geven.

Echt kijken naar de pijn, naar het verdriet, de onmacht en onzekerheid, helpt mij om door te gaan. Om te blijven hopen, maar niet te verzanden in mijn verdriet. Om oprecht blij te kunnen zijn voor mensen om me heen die wel zwanger zijn. Om het leven te leven dat er ook is, samen met mijn lieve mannen.

En ergens voel ik me bij het schrijven van die laatste zin ook nog bezwaard. Want: 'wees blij dat er al een kindje is'. En ja, dat ben ik ook, maar dat neemt niet weg dat de wens minder groot is. Of dat het minder verdrietig is. Hoe blij en dankbaar ik ook ben dat er een klein mannetje in ons leven is.

Herken je dit verhaal? Of voel je je aangesproken?

Willemijn Thiel en ik organiseren binnenkort een dag waarin we met behulp van opstellingen gaan kijken naar jou en je kinderwens. Wil je erbij zijn of meer informatie? Neem gerust contact met ons op, of meld je aan.