Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Mijn spiritueel zweverige ik

Een paar maanden geleden heb ik me ingeschreven als standhouder op een beurs in Alphen aan den Rijn. Een spirituele beurs.

En hoewel ik er heel veel zin in heb, ben ik inmiddels al een tijdje aan het nadenken over de manier waarop ik de mensen om me heen hierover ga informeren. Dat heb ik namelijk nog (bijna) niet gedaan. De beurs is aanstaande zondag, morgen dus, en eerlijk is eerlijk: ik heb nog niemand uitgenodigd.

Want eigenlijk schaam ik me er een beetje voor. Spiritualiteit is voor mij namelijk een onderwerp dat ik lange tijd heb bestempeld als zweverig. Als iets wat niet tastbaar is en iets voor mensen die in van alles en nog wat geloven. Iets wat niet past bij wie ik ben.

Misschien is dat iets wat ik vanuit mijn nuchtere Friese achtergrond heb meegenomen, of vanuit de religie waarmee ik ben opgegroeid. Wellicht is het iets wat vele mensen met mij ook voelen, ook zonder mijn achtergrond.
 

Spiritualiteit, daar moet je een beetje raar voor zijn.

In de laatste jaren heb ik ontdekt dat spiritualiteit helemaal niet zweverig hoeft te zijn. Het is soms juist heel tastbaar en voelbaar. En het staat veel dichterbij dan ik altijd heb gedacht.

Voor mij is spiritualiteit contact maken met jezelf en met je gevoel, met energie├źn van jezelf en andere mensen om je heen. Het vormgeven van rituelen om verlies een plekje te geven of om inhoud te geven aan het leven.

Waar ben ik dan bang voor?

Waarschijnlijk ben ik bang dat mensen mij als zweverig gaan zien. Of als raar. En dat wil ik natuurlijk niet. Want mijn behoefte is, net als die van vele andere mensen, om erbij te horen. Niet anders te zijn dan gemiddeld.

Iedereen heeft wel iets waarvoor hij of zij zich af en toe schaamt of wat ongemakkelijk voelt. Vaak helpt het om het bespreekbaar te maken. Dat maakt dingen vaak ineens een stuk minder raar, omdat mensen zich er in herkennen.

Spiritualiteit is een deel van mij. Het brengt me heel veel. Het helpt me om moeilijke en leuke gebeurtenissen een plekje te geven. Het heeft me geholpen na het overlijden van mijn moeder. En het heeft me geholpen om de relaties met mensen om me heen meer diepgang te geven.

Kom je ook?

En dus sta ik aanstaande zondag 7 april op de spirituele beurs in Alphen. Om mensen kennis te laten maken met mij als mens en met mij als coach en opsteller. Niet zweverig, en toch een beetje spiritueel.  

Mocht je interesse hebben of wil je gewoon even gedag komen zeggen?

Het adres van de beurs is Uranusstraat 34 in Alphen aan den Rijn.

De eerste 50 bezoekers krijgen trouwens een gratis goodybag :)