Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Ik ben onzeker

Een paar jaar geleden had ik tijdens een festival een gesprek met een jonge vrouw. Ik kende haar al wat langer. Of, eigenlijk kende ik haar niet zo goed. Ik wist wie ze was. Ze was ongeveer net zo oud als ik. En ik vond en vind haar ontzettend mooi en knap. Het was een vrouw waar ik stiekem best wel tegenop keek. Iemand die, in mijn ogen, altijd spontaan was en die gemakkelijk contact maakte. Een knappe vrouw, iemand waarmee je graag gezien wordt.

We raakten in gesprek. En al snel kwam het gesprek op onzekerheid. Deze mooie en spontane vrouw vertelde dat ze heel onzeker was. Ik hoorde haar praten en ik merkte dat we iets gemeenschappelijks hadden. We waren namelijk allebei erg onzeker. Toch kon ik me bijna niet voorstellen dat deze bijzondere vrouw, zo onzeker kon zijn. En andersom begreep zij het van mij ook niet zo goed. Ik voelde heel veel herkenning tijdens dat gesprek. En ik kwam tot het besef: 'ik ben onzeker', maar anderen zijn dat ook. En dat zie je vaak niet aan de buitenkant.

Onzekerheid

Onzekerheid is een breed begrip. Het is een gevoel wat van binnen zit. Iets dat mensen meestal niet aan je zien. Ook is het moeilijk uit te leggen. Enerzijds omdat mensen zeggen: jij hebt toch niets om onzeker over te zijn. Of zoals ik zelf deed, de boodschap ontkrachten. "Jij bent een hartstikke mooie vrouw. Niet onzeker zijn hoor!" Anderzijds omdat je niet zo snel te koop loopt met je onzekerheid. Uit angst om je kwetsbaar op te stellen of uit angst om afgewezen te worden (of erger nog, bevestigd te worden in je onzekerheid).

Wat ziet de ander en wat zie jij zelf?

Zelf heb je het gevoel dat iedereen aan je ziet hoe onzeker je bent. Je denkt dat iedereen naar jou kijkt en ziet welke fouten je maakt. Je denkt dat iedereen naar jou kijkt, zoals jij naar jezelf kijkt.

En hoe kijk jij eigenlijk naar jezelf? Is dat zoals je wilt dat anderen jou zien? Kijk jij met de blik van jouw vriendin, partner of moeder naar jezelf? Kijk jij met een positief gevoel naar jezelf?


Om eerlijk te zijn ben ik ontzettend streng en kritisch naar mezelf. Ik ben niet snel tevreden over wat ik doe of over hoe ik er uit zie. En dat maakt me onzeker. Want het is ontzettend lastig om altijd maar alles goed te willen doen. Er goed uit zien, geen fouten te maken, andere mensen te 'pleasen'. Het is onmogelijk.

En jij? Hoe zie jij jezelf?

Kijk jij naar jezelf zoals anderen jou zien?  Waarschijnlijk is je antwoord nee. We zijn namelijk vaak enorm streng voor ons zelf. We leggen onszelf en ons gedrag onder een vergrootglas.

De reden daarvan is dat jij het middelpunt bent in jouw wereld. En zoals jij alles van jezelf ziet, iedere fout, iedere pukkel, iedere vlek, iedere onzekerheid, denk je dat de ander ook alles van jou ziet. Wij denken dat anderen naar ons kijken zoals we naar onszelf kijken.

Zal ik je iets fijns vertellen? Het is niet waar!

Hoe kijk jij naar de ander?

Want, is het je wel eens opgevallen hoe jij naar anderen kijkt? Zie jij bij de ander iedere fout, iedere onzekerheid, iedere gedachte? Iedere pukkel of iedere haar die verkeerd zit?
Kijk jij naar een ander net zo streng als dat je naar jezelf kijkt?

Ben je naar anderen net zo kritisch als dat je naar jezelf bent?


Ik denk van niet. Want dan zou je het erg druk hebben. Je zou op alle mensen in jouw omgeving net zoveel focus moeten hebben als op jezelf. En dat is onmogelijk. Die tijd heb je helemaal niet. Het zou jouw leven beheersen.

Fijn toch? Want dat betekent dat andere mensen ook niet op die manier naar jou kijken.

Er zullen ongetwijfeld  mensen zijn die jouw fouten zien of die zien dat jij je ook wel eens anders voordoet dan je bent. Maar is dat erg? Word je daar dan meteen op afgerekend? En zegt dat iets over jou of zegt dat iets over de ander?

Ik ben onzeker

Ik ben onzeker. En dat mag.

Steeds vaker accepteer ik dat ik onzeker ben. Ik mag fouten maken, ik hoef niet perfect te zijn.

En dat gevoel heb ik echt niet altijd hoor, want vaak genoeg denk ik dat de hele wereld op mij let. Dat iedereen ziet waar ik mee bezig ben, welke fouten ik maak en dan ben ik bang dat mensen zien dat ik eigenlijk niet goed genoeg ben.

Maar ook dat mag. Ik hoef namelijk niet altijd mijn best te doen of foutloos door het leven te gaan. De mensen die van mij houden, vinden mij goed genoeg.

Mag ik er zijn?

De grootste vraag is, vind ik mijzelf goed genoeg? Mag ik er zijn met al mijn onzekerheden. Sta ik mezelf toe om fouten te maken. Of vind ik dat ik anderen verantwoording schuldig ben voor mijn gedrag.
Als ik fouten maak waarmee ik anderen kwets, zeg ik sorry. Ik bied mijn verontschuldigingen aan en ga het gesprek aan. En als anderen denken dat ik het niet goed doe, mogen ze me daar op aanspreken. Als er kritiek is, ontvang ik dat en kijk ik wat ik er mee kan. Als ik er niets mee kan, laat ik het bij de ander.

Praten helpt     

Het heeft mij erg geholpen om met andere mensen te praten over mijn onzekerheid. Gesprekken zoals op dat festival. Het besef dat ik niet de enige ben die zich onzeker voelt. Het was heel spannend om met mensen te delen hoe ik me voelde. En toch werd het elke keer dat ik het deed gemakkelijker.

Ik ben op zoek gegaan naar de oorzaak van mijn onzekerheid. En één van de oorzaken is, dat ik vroeger op school werd gepest. Dus, naast dat ik zelf al niet echt geloofde in het feit dat ik goed genoeg was, kreeg ik op school ook niet de bevestiging dat ik de moeite waard was.

Op latere leeftijd vond ik het dan ook moeilijk om te geloven dat anderen mij nu wel de moeite waard vinden.

Ik leerde, onder andere door gesprekken met een therapeut en coach dat ik positiever naar mezelf mag kijken. Ik zet nu vaker de bril op van hoe ik wil dat anderen mij zien en dat maakt me milder naar mezelf.

Oefeningen bij onzekerheid

Herken jij je in dit verhaal en wil je zelfverzekerder voelen? Hieronder vind je een aantal oefeningen die kunnen helpen bij het krijgen van een positiever zelfbeeld:

  • Kijk eens naar jezelf in de spiegel. Wat zie je? Kun je iets positiefs tegen je zelf zeggen?
  • Ga deze week bewust iedere dag voor de spiegel staan. Kijk jezelf aan en zeg: 'ik ben goed genoeg'.
  • Schrijf aan het einde van de dag 3 dingen op waar jij blij van werd vandaag. Wat heb je goed gedaan?

Als je die laatste oefening moeilijk vindt, bedenk dan dat het echt geen hele grote dingen hoeven te zijn. Het kunnen ook dingen zijn als: 'ik heb de buurman gegroet, terwijl ik dat eigenlijk heel moeilijk vindt', 'ik heb geld gegeven aan de verkoper van de straatkrant', 'ik heb iets aardigs tegen mezelf gezegd'.

Mocht je meer tips willen of heb je behoefte om te onderzoeken waar jouw onzekerheid vandaan komt? Neem dan gerust contact op voor een afspraak. Je bent van harte welkom!