Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Hier ben ik dan!

Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met familieopstellingen. Het leek me wel interessant, maar ook wel een beetje vaag en spannend. Want wat moest ik me daar nou bij voorstellen? Mensen die een toneelstukje opvoeren en dan doen alsof ze familie zijn? Ik kon me niet zo goed voorstellen dat dat echt iets kon betekenen, maar toch was ik nieuwsgierig. Vooral omdat ik van andere mensen hoorde dat het bijzonder was.

En dus ging ik vol goede moed en enigszins sceptisch naar een bijeenkomst in de buurt. Spannend, want er waren vooral veel mensen die ik niet kende. En heel eerlijk gezegd hield ik daar niet zo van. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen vond ik en dus stelde ik me open. Ik bracht een thema in waar ik op dat moment erg mee worstelde; het overlijden van mijn moeder. En het feit dat ik eigenlijk niet echt afscheid heb kunnen nemen van haar. Een moeilijk en erg verdrietig onderwerp en een flinke worsteling.

En daar in die ruimte, met mensen die ik niet kende, gebeurde er iets heel bijzonders. Er ontstond een situatie waarin ik, op mijn manier, afscheid kon nemen van mijn moeder. En wat ik nooit had verwacht gebeurde, ik was opgelucht. Opgelucht omdat ik eindelijk afscheid kon nemen en opgelucht omdat ik het verlies daarmee een plekje kon geven. En natuurlijk was ik ook verdrietig, dat lijkt me begrijpelijk. Maar het voelde goed. Ik kon weer verder.

Na die dag voelde ik dat ik iets wilde gaan doen met de kracht van opstellingen. Ik nam me voor om dat wat ik voelde te delen met zoveel mogelijk andere mensen. Maar ja, hoe leg je nou uit aan mensen die er niet bij geweest zijn wat een opstelling brengt. Twijfels over of ik het wel zou kunnen waren er genoeg, maar de wil om te doen was sterker. En dus gaf ik me na lang twijfelen op voor de jaaropleiding familie- en organisatieopstellingen. Tijdens die opleiding voelde ik dat het klopte en dat ik het kan. En dat ik mijn hart mag volgen. 

Dus, hier ben ik dan: ik begeleid familieopstellingen!

En vanaf nu ben ik online met mijn website, geef ik anderen de kans om kennis te maken met de wereld achter opstellingen. Ik vind het spannend, maar bovenal heb ik ontzettend veel zin om mijn kennis en ervaring te delen.