Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Blogs Groei & Inzicht

Lees hier mijn persoonlijke blogs over onderwerpen als eenzaamheid, gevoelig zijn of onzekerheid

Heb je als jonge ouder te maken met slapeloze nachten en/of verborgen reflux? Lees dan hier mijn verhaal over hoe de verborgen reflux van invloed was op ons leven als jonge ouders. En mijn verhaal van een paar jaar daarna. 

Wil je meer weten over familieopstellingen? Lees dan vooral even de blog over mijn persoonlijke reis of een opstelling over mijn werk als coach.

Als je ouder psychische problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Als dat namelijk zo is, kun je als kind niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. En dat maakt dat je al van jongs af aan leert om voor jezelf te zorgen. Je hebt vaak het gevoel dat je ouders je niet begrijpen of je wilt niet dat ze door jou nog extra zorgen hebben. En daardoor kun je je best heel eenzaam voelen. Misschien heb je wel het gevoel dat niemand je begrijpt. "Als iemand aan me vraagt hoe ik me voel, zeg ik vaak dat het goed gaat (ook als dat eigenlijk niet waar is)"

04/12/2020

Jongeren en verslaving

In mijn werk zie ik dat veel jongeren zich ongelukkig voelen. Er is veel (sociale) druk om te presteren, om er goed uit te zien, om goede cijfers te halen, om je beter voor te doen dan je je voelt. Niet alleen op school, maar ook thuis en online. Daarbij wordt er ook nog vaak met een belerend vingertje richting jongeren gewezen: ze passen zich niet voldoende aan, ze schoppen rotzooi, ze vernielen dingen. Maar is dat wel helemaal eerlijk? Want hoe goed kennen we de jongeren nou eigenlijk? Hoe goed ken jij de jongeren om je heen? Hoe goed ken jij jouw zoon of dochter, jouw leerling, jouw buurjongen of buurmeisje of de vrienden van jouw puber? Weet je wat er bij ze speelt? Weet je waar ze uithangen? Weet je wat ze doen als jij er niet bent? En weet je waar en met wie ze online zijn?

30/11/2020

Waarom praten over je (onvervulde) kinderwens zo moeilijk is

Vrouwen (en ook mannen) praten niet gemakkelijk over hun kinderwens. Al helemaal niet als er sprake is van vruchtbaarheidsproblemen, een miskraam (of abortus) of als zwanger worden niet vanzelf gaat.

30/10/2020

Waarom is mijn kind zo boos?

Lars was 2,5 jaar toen Angela merkte dat er iets met hem aan de hand was. Hij was regelmatig ontzettend boos. Eerst dacht ze nog dat zijn gedrag bij de leeftijd hoorde, alle peuters ontdekken toch hun grenzen? En dat daar driftbuien of boosheid bij horen, dat was haar bekend. Toch voelde ze dat het anders was, ook door haar ervaring met peuters op het werk. Dit was geen normaal peutergedrag. En het ging ook niet over toen Lars de peuterleeftijd voorbij was.

26/09/2020

Het verborgen leed dat reflux heet (deel 2)

Ik vind het zo pijnlijk voor ouders van kinderen met (verborgen) reflux dat ze zo hard aan het knokken zijn. Dat ze in een periode waarin ze zouden mogen genieten van één van de mooiste periodes in hun leven, zo hard hun best moeten doen om überhaupt te blijven staan. En ja, ik weet dat het jonge ouderschap voor alle ouders zwaar en pittig is. En dat het echt niet alleen maar genieten is, of hoeft te zijn. Het krijgen van een klein ukje zet je hele leven op zijn kop. Ook als het wel goed gaat met je baby.

12/01/2020

Eenzaamheid

Hoe komt het dat zoveel mensen zich eenzaam voelen? Er is veel schaamte rondom eenzaamheid. Ook veel vooroordelen. Want, als je eenzaam bent, is dat misschien ook wel een beetje je eigen schuld? Misschien moet je er meer op uit? Of er zijn gedachten als: 'je hebt toch genoeg mensen om je heen, hoe kun je je dan eenzaam voelen'?

07/09/2019

Mijn droom achterna

Over het najagen van mijn droom. Een droom waarvan ik tot voor kort nooit had gedacht het ooit te durven. Over zingen en uit mijn comfortzone stappen. Luisteren naar mijn hart versus luisteren naar mijn hoofd.

17/07/2019

Wat kan ik verwachten van een familieopstelling

Ruim anderhalve maand geleden deed ik, tijdens mijn opleiding zelf weer eens een (familie-) opstelling. Dat doe ik wel vaker als ik met vragen zit. Toch vond ik het deze keer spannend. Ik deed namelijk een opstelling over mijn eigen praktijk Groei & Inzicht en over de reden dat het tot op dat moment nog niet liep zoals ik graag wilde.

17/05/2019

Mijn spiritueel zweverige ik

Een paar maanden geleden heb ik me ingeschreven als standhouder op een beurs in Alphen aan den Rijn. Een spirituele beurs. En hoewel ik er heel veel zin in heb, ben ik inmiddels al een tijdje aan het nadenken over de manier waarop ik de mensen om me heen hierover ga informeren. Dat heb ik namelijk nog (bijna) niet gedaan. De beurs is aanstaande zondag, morgen dus, en eerlijk is eerlijk: ik heb nog niemand uitgenodigd.

06/04/2019

Asthenofobie

Asthenofobie Al een behoorlijke tijd heb ik last van een angst. Namelijk, de angst om flauw te vallen. Ik wist niet dat het een bestaande angst was, maar blijkbaar is het een fobie: asthenofobie.

11/03/2019