Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Wat als zwanger worden niet lukt?

Als het niet lukt om zwanger te worden, is dat heel verdrietig. Veel vrouwen (en hun partner) vragen zich af wat er aan de hand is. Waarom lukt het niet, wat is de oorzaak? Aan wie ligt het? Ben ik er te veel mee bezig?

De eerste stap is altijd om uit te zoeken of er een medische reden is waarom je niet zwanger wordt. Maar wat nou als er geen oorzaak wordt gevonden?

Wat zijn de eerste stappen als zwanger worden niet lukt

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom zwanger worden niet lukt. Op de website van thuisarts.nl staat: ‘als je regelmatig (om de 2/3 dagen) vrijt, is de kans groot dat je in 1 jaar zwanger wordt. Als je na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je laten uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt je temperatuur iedere dag meten of een ovulatietest doen om te bepalen wanneer je eisprong is. Ook kan de huisarts testen of je een soa hebt gehad, daardoor kunnen je eileiders namelijk dicht zitten’.

De huisarts kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Dit gebeurt in ieder geval als je 38 jaar of ouder bent en een jaar probeert om zwanger te worden. Of als het onduidelijk is of er een eisprong is of wanneer je eileiders misschien dicht zitten (bijvoorbeeld na een buikoperatie of chlamydia).

(Mogelijke) oorzaken waardoor zwanger worden niet lukt

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom zwanger worden niet lukt. Dit kan onder andere te maken hebben met:

 • problemen met de eileiders na bijvoorbeeld een SOA of buikoperatie,
 • cystes/ PCOS
 • de zaadkwaliteit van de man (onvoldoende of geen levende zaadcellen);
 • verminderde vruchtbaarheid/ onvruchtbaarheid;

Ook leeftijd, overgewicht, stress of psychische problemen kunnen een oorzaak zijn van een uitblijvende zwangerschap.

Soms lukt het wel om zwanger te worden, maar lukt het niet om zwanger te worden van een tweede of derde kindje. Of blijft een volgende zwangerschap uit na een miskraam of curettage.

Heel vaak wordt er geen oorzaak gevonden waarom het niet lukt om zwanger te worden. En dat kan heel frustrerend zijn. 

Zwanger worden lukt niet en dan?

Als het niet lukt om zwanger te worden (of blijven) is dat heel verdrietig. Veel vrouwen (en mannen) vragen zich af waarom het niet lukt. 

Als je zo graag zwanger wilt worden, maar het lukt niet, dan heeft dat een enorme impact op je leven. En dat gaat gepaard met emoties als verdriet en boosheid. Waarom lukt het nou niet? Wat doe ik fout?

Iedere maand is er weer de hoop, en de teleurstelling als het niet lukt. Het uitblijven van een oorzaak levert twijfel en onzekerheid op. Veel vrouwen voelen zich bang of angstig. Wat als het nooit gaat lukken? De biologische klok tikt door.

Gevolgen van het uitblijven van een zwangerschap

Psychisch heeft het uitblijven van een zwangerschap een enorme impact. Sommige vrouwen voelen zich depressief, somber of verdrietig. En in veel gevallen is er ook een gevoel van eenzaamheid of boosheid. Ook onbegrip vanuit de omgeving kan zorgen voor gevoelens van onzekerheid of verdriet. Mensen krijgen te maken met opmerkingen als: ‘je hebt toch al een zoon of dochter?’, ‘je moet er niet te veel mee bezig zijn’, ‘probeer het los te laten’ of ‘ik ken iemand die het losliet en ineens zwanger bleek’. Allemaal goedbedoelde, maar niet helpende, woorden. 

Als zwanger worden niet lukt heeft dat ook impact op je relatie, je seksualiteit, je werk en soms zelfs op je plezier in het leven. 

Wat als er geen oorzaak wordt gevonden?

Als er geen medische reden of oorzaak wordt gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap, zijn er in de meeste gevallen een aantal behandelingen mogelijk, waaronder IUI, IVF of ICSI.

Die trajecten, ook wel fertiliteitstrajecten genoemd, worden uitgevoerd onder begeleiding van een gynaecoloog. Je huisarts of gynaecoloog kunnen je daarover meer vertellen.

Maar zelfs na een fertiliteitstraject kan een zwangerschap uitblijven. En ook dan is het mogelijk dat er geen oorzaak wordt gevonden waardoor het niet lukt om zwanger te worden.

In een aantal gevallen betekent het dat er nooit een zwangerschap zal zijn. En dat is zwaar. Dat betekent een rouwproces. Afscheid nemen van het feit dat je nooit (meer) zwanger zult worden. 

Tips als zwanger worden niet lukt

Praat met je partner

Het uitblijven van een zwangerschap heeft veel impact op je relatie. Bijvoorbeeld omdat:

 • je allebei op een andere manier omgaat met de emoties en gevoelens die erbij komen kijken,
 • je last hebt van hormonen
 • de verwerking van iedere maand weer een teleurstelling bij jullie allebei anders verloopt;
 • het ongedwongen genieten van elkaar en de seksualiteit een deuk oploopt.

Het is belangrijk om daar met elkaar over te blijven praten.

Ook als je alleenstaand bent en kiest voor het ouderschap, is het belangrijk om er over te praten met anderen. 

Praat met anderen

Naast het praten met je partner (als je die hebt) is het ook belangrijk om met anderen te praten.  

Veel vrouwen vinden online (via een forum) steun bij andere vrouwen of stellen die in hetzelfde schuitje zitten.

Als er niemand in je omgeving is met wie je kunt praten, neem dan bijvoorbeeld contact op met je huisarts of een maatschappelijk werker.

Hulp bij een onvervulde kinderwens

Al op jonge leeftijd had ik een grote kinderwens. En ergens in mijn achterhoofd had ik ook het gevoel dat het niet vanzelf zou gaan. Ik weet niet waarom, het was een gevoel. 

In 2016 heb ik samen met mijn vriend een relatieopstelling gedaan rondom onze kinderwens. En geloof het of niet, een maand na deze opstelling bleek ik zwanger van ons eerste kindje. In mijn ogen heeft die opstelling er echt aan bijgedragen dat ik klaar was voor de zwangerschap.

Een andere weg

Zelf heb ik ervaren wat een miskraam en een vruchtbaarheidstraject voor impact hebben op je leven. Deze ervaringen en mijn ervaring met opstellingen hebben er toe geleid dat ik vanaf 2020 vrouwen en stellen begeleid in hun wens om zwanger te worden. 

Met behulp van een opstelling rondom jouw/ jullie kinderwens onderzoeken we welke blokkades, gevoelens en emoties er liggen onder jouw/ jullie (onvervulde) kinderwens? 

Ook als je inmiddels op een leeftijd bent waarbij een zwangerschap niet meer mogelijk is of als er sprake is van een onvervulde kinderwens kun je terecht voor een opstelling. Want rouw en verlies zijn onlosmakelijk verbonden met het leven.

Hoe werkt een kinderwens opstelling?

Met behulp van een opstelling krijg je in korte tijd veel inzicht:

 • een sessie duurt gemiddeld anderhalf uur; 
 • een afspraak kan online via Zoom of face to face (Alphen aan den Rijn);
 • een sessie kan alleen of met je partner;

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact op. 

 Het is tevens mogelijk om een gratis kennismakingssessie van 20 minuten in te plannen (vermeld dit er even bij als je het contactformulier invult. 

Meer weten over tarieven?